archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό βρέθηκαν στο στόχαστρο των Χούθι - Δεύτερη εμπλοκή για την φρεγάτα «Yδρα»

25 Απριλίου 2024.

fregataydraΟι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρί ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον του αμερικανικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Yorktown στον Κόλπο του Άντεν. Υποστήριξε επίσης ότι επιτέθηκαν με drones εναντίον καταδρομικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επίσης στον Κόλπο του Άντεν.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ένα «ισραηλινό» πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το υπό σημαία Πορτογαλίας MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από επιθέσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τους 30.000 και ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 71.000. Πολλά μωρά και μικρά παιδιά τα θύματα. Επίσης το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια όπως έκανε εχθές με φορτηγό με τρόφιμα από την Ιορδανία και στην Γάζα πεθαίνουν τους τελευταίους μήνες και από λιμό.

Μέσα σε τέσσερις μήνες επιχειρήσεων του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας έχασαν τη ζωή τους περισσότερα παιδιά απ’ ότι σε τέσσερα χρόνια συγκρούσεων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Για περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων έχει προειδοποιήσει ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, αν δεν τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στην Γάζα.

Οι Χούθι στέκονται στο πλευρό της Γάζας και διευρύνουν τους στόχους τους συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Βρετανία σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεων τους στην Υεμένη από τις χώρες αυτές.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους Χούθι προς τον Κόλπο του Άντεν.

«Πιθανόν» ο στόχος του πυραύλου ήταν το MV Yorktown, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό αμερικανική σημαία, αμερικανικής ιδιοκτησίας και διαχειριζόμενο από αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία, ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X.

Παράλληλα, καταστράφηκαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των Χούθι εν πτήσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα τις πρωινές ώρες, στον κόλπο του Άντεν η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ -παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES- έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

Την φρεγάτα Ύδρα την έχει στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο του 2024 που είχε συνέδριάσει υπο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και υπενθυμίζεται οτι ενεπλάκη στην πρώτη της πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στις 13 Μαρτίου 2024 οπότε πάλι είχε βάλει με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων, τα οποία τότε είχαν απομακρυνθεί.

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση