archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Ελλάδα- Καταγγελία Αγρότη: Κάθε μέρα πανελλαδικά οι κτηνοτρόφοι σφάζουν 600 πρόβατα παραγωγής γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν

15 Μαΐου 2022.

baggosΟι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην καθημερινότητα, στην παραγωγή, στο χωράφι έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες και στις ζωοτροφές.

Ο Γιάννης Βάγγος αγρότης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό alertκαι στο ανατρεπτικό δελτίο «Εμείς με την δουλειά που κάνουμε βλέπουμε την αγορά 3,4 μήνες νωρίτερα επειδή τα σπέρνουμε και βλέπουμε το κοστολόγιο.

Τον Απρίλη μήνα που μας ήρθε η Δεη για τα φυτρώματα στα χωράφια μας καλαμπόκια και βαμβάκια ήταν το ρεύμα ίσο με την περσινή χρονιά ολόκληρη.

Δηλαδή ότι καταναλώσαμε πέρσι 5 μήνες μας ήρθε φέτος τον πρώτο μήνα.

Αυτά όλα να ξέρετε θα μετακινηθούν στο ράφι. Το πετρέλαιο έχει φτάσει 2 ευρώ».

«Η ακρίβεια έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη. Δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. Έχουμε 10,2 πληθωρισμό».

Για τους κτηνοτρόφους ο κ. Βάγγος δήλωσε ότι «κάθε μέρα πανελλαδικά σφάζονται 600 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής, αυτά που είναι να προσφέρουν γάλα, γιατί δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τα ταΐσουν.

Ένα τσουβάλι λίπασμα έκανε πέρσι 17 ευρώ, τον Μάρτιο έκανε 44 ευρώ και σήμερα κάνει 55 ευρώ» καταλήγει ο κ. Βάγγος.

Γιατί δεν τα χαρίζουν στα φιλοζωικά σωματεία αντί να τα σφάξουν;  Γιατί δεν τα αφήνουν ελευθερα ώστε να τα πάρει καποιος άλλος που δεν θα θέλει την σφαγή τους;

Επίσης μια άλλη καταγγελία έρχεται από το magnesianews.gr οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αναφέρεται ότι σφάζουν ζώα και ειδικά θηλυκά αναπαραγωγής γιατί λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.

Ο Ιωάννης Γκουρομπίνος πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι αυτό που απαιτείται άμεσα είναι να στηριχτεί ο κλάδος για να σώσει ότι μπορεί, γιατί οι κτηνοτρόφοι έχοντας έλλειψη ρευστότητας και αδυνατώντας να ταΐσουν τα κοπάδια τους, αναγκάζονται να σφάζουν ένα μέρος των ζώων και όταν το κάνουν αυτό, το ζωικό κεφάλαιο χάνεται.

“Όλοι έχουν φτάσει στο σημείο να σφάζουν τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που σημαίνει ότι ο πληθυσμός μειώνεται στο ένα τρίτο για την επόμενη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται που θα είναι πολύ λιγότερη απόδοση και γάλα και φέτα” είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι 300.000-350.000 άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα κλονίζονται.

Η ενίσχυση των 45 εκ. € που εξήγγειλε η κυβέρνηση για αγορά ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα προβλήματα του αντιμετωπίζει ο κλάδος, γιατί είναι πολύ λίγα και τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν δοθεί πολύ νωρίτερα, επισήμανε.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων ανέφερε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ρευστότητας, ζούμε σε ένα ξέφρενο ράλι τιμών στις ζωοτροφές, που αυξήθηκαν 150% σε σχέση με πέρυσι, το κοστολόγιο έχει εκτιναχτεί με το ρεύμα και τα καύσιμα, αλλά παρόλα αυτά δίνουν τον αγώνα τους.

Ο κ. Γκουρομπίνος τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι πρότειναν στο υπουργείο να έχουν δική μας αυτάρκεια ως χώρα σε ζωοτροφές, κάτι που μπορεί να γίνει όταν υπάρχει πολιτική βούληση, σταματήσουν να δίνουν επιδοτήσεις σε χωράφια που είναι σε αγρανάπαυση, μειωθεί το κόστος παραγωγής, δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση ή το καλαμπόκι να προορίζεται αποκλειστικά για ζωοτροφή και όχι για παραγωγή βιοντίζελ. Ο κτηνοτρόφος τόνισε ότι με την παραγωγή βιοκαυσίμων πλήττεται η κτηνοτροφία, καθώς φεύγει ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής για να λειτουργήσουν εργοστάσια.

Επίσης ανάφερε για τις ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει έργα. Όπως είπε ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, αλλά πέρασαν τρεις μήνες και τα λιπάσματα κόπηκαν με περσινά τιμολόγια, ενώ τώρα που είναι καλλιεργητική περίοδος, πρέπει να δοθεί κίνητρο στον αγρότη για να καλλιεργήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο υπάρχουν Ελληνικές εταιρίες που φτιάχνουν λιπάσματα, υπάρχει η τεχνογνωσία και η ικανότητα να παραχθούν στην χώρα μας, αλλά ζητείται το έναυσμα και η στήριξη από την Πολιτεία.

Σήμερα εισάγουμε ένα μεγάλο μέρος καλαμποκιού από την Βουλγαρία και ένα μικρότερο ποσοστό από την Ουκρανία, όμως σε καμία περίπτωση το Ελληνικό καλαμπόκι δεν συγκρίνεται με το εισαγόμενο, καθώς είναι πλούσιο σε άμυλο, σε αντίθεση με τα εισαγωγής που δεν έχουν άμυλο.

Σύμφωνα με την avgi.gr συνθήκες αφανισμού επικρατούν στην ελληνική κτηνοτροφία καθώς «μόνο στον νομό Λάρισας τους τελευταίους τρεις μήνες εσφάγησαν 6.000 αιγοπρόβατα που βρίσκονταν στην παραγωγική φάση τους, ήταν δηλαδή άνω του ενός έτους» ειπε μιλώντας Στο Κόκκινο ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊραχτάρης, ο οποίος εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν προορίζονταν για παραγωγή κρέατος αλλά για γαλακτοπαραγωγή και η σφαγή τους έγινε λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στο κόστος εκτροφής.

 

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση