archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Ελευθερία το Υψιστο αγαθό

08 Νοεμβρίου 2020.

ermidigeorgia19Τώρα καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η Ελευθερία μας. Είναι φοβερό να σου στερούν την ελευθερία σου. Την ελευθερία να πεις σήμερα θα παω στο βουνό αύριο θα παω στην θάλασσα. Σήμερα θα κάνω αυτό το ρεπορτάζ, σήμερα θα ερευνήσω αυτήν την υπόθεση, σήμερα θα πάω στο μουσείο, σήμερα θα κάνω επανάσταση. Σήμερα θα συλλογίζομαι όπως θέλω, θα εκφράζομαι οπως θέλω, θα αρνούμαι οτι δεν θέλω.

Τωρα καταλαβαίνω γιατι οι αρχαίοι ημων πρόγονοι έδωσαν τόσες μάχες για την ελευθερία τους! Τωρα καταλαβαίνω το "Ελευθερία το Υψιστο αγαθό", τώρα καταλαβαίνω το "Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή" του Ρήγα Φεραίου, τώρα καταλαβαίνω το "Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι κύριος του εαυτού του" του Στωικού φιλοσοφου Επίκτητου, τώρα καταλαβαίνω το "Η ελευθερία του ατόμου δεν είναι αγαθό του πολιτισμού. Ήταν στο μέγιστο σημείο πριν από κάθε πολιτισμό" του Ζίγκμουντ Φρόυντ, το "Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος" του Φραντς Κάφκα, το "Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος από την στιγμή που το θελήσει να είναι" του Βολταίρου.

Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο θεός μας έπλασε ελεύθερους, τωρα καταλαβαίνω το "Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο" του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τους αγώνες του, το "Το πόσο ελεύθερος είσαι στη ζωή σου, είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των καλά επεξεργασμένων εναλλακτικών λύσεων που έχεις στη διάθεσή σου" του Bryan Tracy, το "Η ανώτατη αρετή δεν είναι νά’ σαι ελεύτερος, παρά να μάχεσαι για ελευτερία" του Νίκου Καζαντζάκη, το "Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ποθεί την ελευθερία μέσα σ’ έναν κόσμο που δεν την ανέχεται" του συγγραφέα Άγγελου Τερζάκη, το "Δε σημαίνει τίποτα αν η ελευθερία μάς ωφελεί ή μας βλάφτει. Χρωστούμε να είμαστε ελεύθεροι. Δεν είναι δικαίωμα, αλλά μια υποχρέωση. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για το έθνος και για τον κάθε πολίτη, ζήτημα αυτοσεβασμού" του συγγραφέα Γεώργιου Θεοτοκά, το "Όπου η εξουσία αφαιρεί τας Λαϊκάς ελευθερίας, εκεί ανοίγεται η νόμιμος οδός των επαναστάσεων" του Ελευθέριου Βενιζέλου, το "Λευτεριά στους φυλακισμένους τηλεθεατές" που έγραψε κάποιος άγνωστος σε έναν τοίχο.

Το "Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας σαν όντα ξεχωριστά, εξυπνα και επιδέξια. Μπορούμε να είμαστε λεύτεροι! Μπορούμε να μάθουμε να πετούμε!"απο το βιβλίο Ο Γλάρος Ιωνάθαν, αλλα κυρίως το "Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι" του Θουκυδίδη, το "Έμφυτος πάσιν ανθρώποις ο της ελευθερίας πόθος" του Διονύσιου Αλικαρνασσού Αρχαίου Έλληνα ιστοριογράφου, το "Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια, δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας αλλά ούτε και της ασφάλειας!" του Αριστοτέλη, το "Θέλει αρετήν και τόλμην Η ελευθερία του Ανδρέα Κάλβου, το " Ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι" του Θουκυδίδη.

Το "Ελευθερία! Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος!" του Ελύτη, "Η ελευθερία δεν χαρίζεται, κατακτιέται" Σπ. Μελάς “Παπαφλέσσας”, το "Ευτυχία είναι η ελευθερία "του Περικλή αλλα και την ελληνική παροιμία "Κάλλιο ελεύθερο πουλί, παρά λιοντάρι στο κλουβί". Και όπως είχε πει ο Ιούλιος Καίσαρ "Αυτό που δε θα αφήσεις δεν θα σου το πάρουν". Αλλά καταλήγουμε όλοι σε αυτό που είχα διαβάσει κάποτε κάπου "Δημοκρατία είναι να λέμε οτι θέλουμε και .. να κάνουμε οτι μας πουν".

 

Γεωργία Ερμίδη

Δημοσιογράφος

efoplistesnews@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

crossworldbanner

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάρτιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση