archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΚΟΣΜΟΣ

Εκτύπωση

Τυνησία: Βυθίστηκε Δεξαμενόπλοιο με χιλιάδες τόνους καυσίμων – Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή

17 Απριλίου 2022.

xelotanker1Της Γεωργίας Ερμίδη

Το Δεξαμενόπλοιο Xelo που μετέφερε χίλιους τόνους καυσίμων βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της Γκαμπές την Παρασκευή με τις Τυνησιακές αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 750 τόνους καυσίμου ντίζελ από την Αίγυπτο στην Μάλτα.

Ειδικότερα, το δεξαμενόπλοιο Xelo με σημαία Ισημερινής Γουινέας κατευθυνόταν από το Αιγυπτιακό λιμάνι Damietta προς το νησί της Μάλτας όταν ζήτησε είσοδο στα ύδατα της Τυνησίας το βράδυ της Παρασκευής λόγω κακοκαιρίας.

Το Τυνησιακό ναυτικό διέσωσε και τα επτά μέλη του πληρώματος από το πλοίο, το οποίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου επτά μίλια ανοικτά της πόλης Γκαμπές όταν άρχισε να βυθίζεται.

Η αιτία του ατυχήματος είναι οι κακές καιρικές συνθήκες, ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο πρόσθεσε πως το νερό που εισέρρευσε στο πλοίο φθάνει το ύψος των δύο μέτρων.

Οι αρχές έχουν στήσει επιχείρηση για να αποφύγουν μια περιβαλλοντική καταστροφή και να μειώσουν τυχόν επιπτώσεις, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του.

Είπε ότι θα δημιουργηθούν φράγματα γύρω από το πλοίο για να περιοριστεί η εξάπλωση των καυσίμων.

Το δεξαμενόπλοιο ειναι χτισμένο το 1977 έχει μήκος 58 μέτρα (63 γιάρδες) και πλάτος εννέα μέτρα.

Άρχισε να παίρνει νερό περίπου επτά χιλιόμετρα (πάνω από τέσσερα μίλια) από την ακτή της Γκαμπές και το μηχανοστάσιο καταποντίστηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Τυνησίας.

Το πλήρωμα αποτελούμενο απο Γεωργιανό καπετάνιο, τέσσερις Τούρκους και δύο άτομα απο το Αζερμπαϊτζάν νοσηλεύτηκαν για λίγο στο νοσοκομείο για ελέγχους και κατόπιν πήγαν σε ξενοδοχείο.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Γκαμπές δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το ατύχημα.

Η περιοχή Γκαμπές ήταν παραδοσιακά μια αλιευτική περιοχή, αλλά ακτιβιστές λένε ότι έχει υποφέρει από ρύπανση λόγω βιομηχανιών επεξεργασίας φωσφορικών αλάτων
που εδρεύουν στην περιοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι αρχές περίμεναν «να βελτιωθεί ο καιρός όσον αφορά τόσο τον άνεμο όσο και το κύμα προτού στείλουν δύτες για να ελέγξουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα την κατάσταση του κύτους».

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση σήμερα Κυριακή «Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών μια ομάδα δυτών συνοδευόμενη από τον καπετάνιο και τον μηχανικό του πλοίου που γνωρίζουν την διαμόρφωση του βρίσκονται επί τόπου για να εξετάσουν το κύτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Γκαμπές, Μοχάμεντ Καράι, που ξεκίνησε ερευνα για τις αιτίες της βύθισης.

Ορισμένες χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Τυνησία να αποτρέψει την ζημιά στο περιβάλλον, δήλωσε επίσης σήμερα το τυνησιακό υπουργείο Άμυνας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ιταλία προσφέρθηκε να βοηθήσει και ότι αναμένεται να στείλει ένα πλοίο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση θαλάσσιων καταστροφών.

xelotanker2

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση

digitship24