archonmaritime arcadia gac17
globalseaways17 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Θ. Βενιάμης: Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ συνεχίζει το έργο της προσφοράς της ναυτιλίας προς την πατρίδα

07 Φεβρουαρίου 2019.

beniamis38Στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Βενιάμης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η ΕΕΕ λοιπόν παρέμεινε και το 2018 στο προσκήνιο των εξελίξεων, επηρεάζοντας αυτές ή και κάποιες φορές πρωτοστατώντας, με γνώμονα όμως πάντα τη βαθειά τεχνογνωσία και το συμφέρον των πολλών. Εξάλλου αυτός είναι και ο θεσμικός ρόλος της Ένωσής μας και αυτόν τον ρόλο έχω κληθεί να υπηρετώ και θα συνεχίσω να το κάνω έως τη λήξη της θητείας μου. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το κύρος της φωνής της ΕΕΕ είναι πιο ενδυναμωμένο από κάθε άλλη εποχή σε κάθε επίπεδο, λόγω του γεγονότος ότι η ναυτιλία των Ελλήνων έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως εταίρος μεγάλος εμβέλειας.

Στα πλαίσια αυτά συνεχίσαμε τις τακτικές και πραγματικά εποικοδομητικές συναντήσεις μας με τους νηογνώμονες τόσο αυτοτελώς όσο και με την Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων, τον IACS, όπου ο Πρόεδρος αυτού μάλιστα επισκέφθηκε την Ένωσή μας στις 1/11/2018. Κύριο μήνυμά μας προς τον IACS ήταν και παραμένει ότι λόγω της πληθώρας των τεχνολογικών προκλήσεων, κρίνεται αναγκαίο τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η ουσιαστική του συμμετοχή στα τεκταινόμενα, ως ο θεσμικός σύμβουλος ασφαλείας της ναυτιλιακής βιομηχανίας και υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων.

Συνεχής ήταν και η ανταλλαγή απόψεων με φίλιες εθνικές εφοπλιστικές ενώσεις όπως της Μάλτας, της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, αλλά και του Χονγκ Κονγκ.   Αλλά και με ενώσεις όπως της Δανίας, όπου παρά τον σαφώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σε αρκετά θέματα, υπάρχει η κοινή επιθυμία και συναντίληψη για την ανάγκη γεφύρωσης των όποιων διαφορών, και στενότερης συνεργασίας προς την επίτευξη κοινών προτεραιοτήτων που συνάδουν με την παραδοσιακή ναυτιλιακή φύση των δύο χωρών. Αυτό διαπιστώθηκε και στη συνάντηση που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2018 κατά την επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δανών Εφοπλιστών στην Ένωσή μας.

Οι διμερείς σχέσεις τόσο με άλλες εθνικές εφοπλιστικές ενώσεις όσο και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύθηκαν και μέσω της λειτουργίας από την 1/1/2018 του γραφείου της ΕΕΕ στις Βρυξέλλες και την παρουσία μόνιμου συνεργάτη μας εκεί. Μάλιστα από την 1/1/2019 μεταφέραμε την έδρα του γραφείου μας εντός των γραφείων της ECSA, κάνοντας ακόμη πιο αποτελεσματική την καθημερινή συνεργασία μας και με το αντιπροσωπευτικό όργανο του ευρωπαϊκού εφοπλισμού στις Βρυξέλλες.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες επισκέψεις της Ενώσεώς μας στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχαμε την ευκαιρία σε σειρά επαφών υψηλού επιπέδου να αναδείξουμε το στρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας για το αμερικανικό και το διεθνές εμπόριο και για την ευημερία όλων των εθνών. Η υποδοχή που έλαβε η αντιπροσωπεία της Ένωσής μας ήταν εντυπωσιακά θερμή, και αναμφισβήτητα η επίσκεψη ενίσχυσε τους διαχρονικούς γνήσιους δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τις ΗΠΑ, απόρροια των αξιόπιστων και ποιοτικών μεταφορικών υπηρεσιών που τους προσφέρουμε.

Τέλος, το 2018 έκλεισε με την ευχάριστη εξέλιξη της αποδοχής της Ενώσεώς μας ως μέλους στο Οικονομικό Συμβούλιο της Αρκτικής, απτή αναγνώριση της καθοριστικής παρουσίας διεθνώς της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας και του γεγονότος ότι τα ελληνόκτητα πλοία ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποίησαν τον διάπλου της Αρκτικής.

Όμως, η διεθνής παρουσία και εκπροσώπηση του ελληνικού εφοπλισμού αναδεικνύεται πολύ περισσότερο από το ευχάριστο γεγονός της παρουσίας αγαπητών Ελλήνων συναδέλφων στις Προεδρίες διεθνών οργανισμών, ειδικότερα του Πάνου Λασκαρίδη στην ECSA, του Γιάννη Πλατσιδάκη και από 1/1/2019 του Δημήτρη Φαφαλιού  στην Ιntercargo, του Νίκου Τσάκου μέχρι πριν λίγο καιρό στην Intertanko, και του Τάσου Παπαγιαννόπουλου στην BIMCO. Η συνεισφορά τους στα κοινά της ναυτιλίας είναι σημαντική και ο ρόλος τους καθοριστικός στη διαμόρφωση της διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής.

Θα ήταν όμως παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω και όλους τους συναδέλφους μας που συνδράμουν το έργο της Ένωσής μας με τη συμμετοχή τους τόσο στις διάφορες εκπροσωπήσεις μας σε ναυτιλιακούς οργανισμούς και fora όσο και με την καθοριστική τους συνδρομή στις εργασίες των εσωτερικών επιτροπών της Ένωσης.

Πάνω από όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας και τους εκπροσώπους τους για την αμέριστη υποστήριξή τους στις συνεχείς προσπάθειες επιτυχούς εκτέλεσης του απαιτητικού έργου, που μας έχετε αναθέσει: αυτό της προάσπισης των θεμιτών συμφερόντων του κλάδου μας. Ευχαριστίες και στους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους μου Χάρη Φαφαλιό, Πρόεδρο του Greek Shipping Co-operation Committee, Γιώργο Πατέρα, Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και Γιώργο Γράτσο, Πρόεδρο της Helmepa για την αγαστή συνεργασία μας.

Τέλος, θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην διευθύντριά μας, στην Νομική Υπηρεσία μας, στους συνεργάτες μας και σε όλο το προσωπικό της Ένωσης, για τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωση και το πάθος που επιδεικνύουν καθημερινά στα ιδιαίτερα απαιτητικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, καθήκοντά τους. Ευχαριστίες και τους εξωτερικούς μας συνεργάτες Μουρ Στήβενς για την μακρόχρονη υποστήριξή τους με την άρτια παροχή των λογιστικών και ελεγκτικών τους υπηρεσιών.

Τέλος, ευχαριστίες και θερμές ευχές για καλές θάλασσες σε όλους τους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν τα πλοία μας ανά τον κόσμο, πρεσβευτές της ναυτοσύνης του λαού μας, της ναυτικής μας παράδοσης αλλά και της πρωτοκαθεδρίας της ναυτιλίας των Ελλήνων.

Με την ευκαιρία της Γενικής μας Συνέλευσης, θα ήθελα να αναφερθώ με συντομία και στο δημιούργημα της Ένωσής μας, την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού, τη γνωστή ως «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», που σε λίγο καιρό θα κλείσει τρία χρόνια ύπαρξης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζει το πολυδιάστατο έργο της, το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς, χάριν των χρηματικών συνεισφορών σας αλλά και της προσωπικής εργασίας εθελοντών συναδέλφων μας που προσφέρουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους για τους σκοπούς αυτής. Το προηγούμενο έτος η «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», κλήθηκε να σταθεί στο ύψος των έκτακτων περιστάσεων από τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Για άλλη μια φορά η άμεση και γενναιόδωρη ανταπόκριση πολλών μελών της ναυτιλιακής μας οικογένειας οδήγησε στη συγκέντρωση ενός κεφαλαίου ειδικού σκοπού, περίπου 7.5 εκατομμυρίων ευρώ έως σήμερα. Όπως προσφάτως ανακοινώσαμε αυτό θα διατεθεί αποκλειστικώς για την οικονομική συνδρομή και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης που περιλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες σε διαφορετικούς τομείς, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση των συμπολιτών μας που υπέστησαν υλικές καταστροφές, καθώς και έργα ευρύτερου σκοπού, για την πρόληψη ή αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών, μεταξύ των οποίων είναι και η επισκευή εναέριων μέσων έρευνας και διάσωσης (ελικόπτερα super puma).

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά από το βήμα αυτό όλους τους δωρητές αλλά και να ζητήσω από όλους σας να μείνετε κοντά στην ΣΥΝ-ΕΝΩΣΗ, ώστε να συνεχίσει το συλλογικό έργο της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης της ναυτιλίας μας προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Έχοντας ολοκληρώσει την παράθεση των πεπραγμένων του έτους που πέρασε, θα ήθελα να σας ζητήσω θερμά να συνεχίσετε την υποστήριξή σας στην Ένωσή μας, καθώς και να ενισχύσετε περαιτέρω, ηθικά και υλικά, τη συμμετοχή σας στο έργο της με την εγγραφή περισσότερων πλοίων.

Ένα έργο πολυδιάστατο και ιδιαίτερα απαιτητικό λόγω του θεσμικού της ρόλου ως το αντιπροσωπευτικό, εντός και εκτός της πατρίδας μας, όργανο της ναυτιλίας των Ελλήνων:

•Της ναυτιλίας μας που αποτελεί για την πατρίδα αναμφισβήτητο εθνικό κεφάλαιο στρατηγικής, οικονομικής και κοινωνικής διάστασης.

•Της ναυτιλίας μας που παραμένει στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της, αν και διαπρέπει εκτός αυτού.

•Της ναυτιλίας μας που εκπροσωπεί το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και άνω του 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπηρετώντας την Ένωσή μας από την τιμητική θέση του Προέδρου τα τελευταία 10 χρόνια και έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής το 1987, θέλω  να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΕΕ αποτελεί καταφανή και έμπρακτη απόδειξη της δύναμης της συλλογικότητας και της ενότητας ενός δυναμικού, επιχειρηματικού κλάδου. Ο καθένας μας ως επιχειρηματίας επιδιώκει την προσωπική επιτυχία και κερδοφορία, αλλά όλοι μαζί, μέσω της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, επιδιώκουμε το κοινό συμφέρον των πολλών και μοιραζόμαστε όλοι μαζί την εθνική υπερηφάνεια των διακρίσεων της ναυτιλίας μας. Και με την ενότητα αυτή έχουμε καταφέρει να αντεπεξέλθουμε σε πληθώρα προκλήσεων σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, και να διατηρούμε την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη.

Και είμαι βέβαιος ότι όπως η μακρά ναυτική μας παράδοση αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον της ναυτιλίας μας, έτσι και η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών, με περισσότερα από 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της το 1916, είναι εχέγγυο της ομοψυχίας του κλάδου μας.

Ευχαριστώ.»

 

 

crossworldbanner

seanergybanerblue

antipollution

palau

bv18

panamanian19

rstechnical7

Ημερολόγιο

«  Αύγουστος 2019  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

wartsila

hswbanner19

bannerorion19

capitlondon19

Αναζήτηση